Wednesday 2 January 2019

Sarawak Local delicacies



Teh C Peng (Beng) Special dan Laksa Sarawak ,adalah makanan dan minuman trademark khusus untuk Sarawak umumnya dan Kuching khususnya.Dukatakan Teh C Peng inidicipta oleh seorang pembancuh minuman di kawasan Batu 7 (Kota Sentosa) beberapa tahun dahulu.Teh C peng di sini adalah lain daripada tempat lain dimana salah satu elemen di dalam air ini ialah gula apong (Gula pokok nipah).Lantaran itu,rasanya adalah berlainan jika dibandingkan dengan Teh C dari negeri lain umumnya,Namun begitu,resipi ini sudah tersebar luas di Sarawak dan mungkin juga ke negeri negeri lain di Malaysia.

Manakala Laksa Sarawak pula,tak payahlah diperkenalkan lagi.Rata-rata di Kuching dan daerah lain di Sarawak,Laksa ini boleh dikatakan adalah menu pembuka sarapan pagi rata-rata warga tempatan.Antara sarapan pagi yang digemari warga tempatan juga adalah seperti Mee jawa,mee Kolok dan Mee Kampua.Ada banyak lagi juadah lain yang muungkin saya terlepas pandang,namun ini adalah diantara menu sarapan pagi warga tempatan yang rata-ratanya mudah diperolehi di Food Court atau restoran-restoran tempatan.

Day 2/365/2019

0 comments: